Strona główna Zdrowie Zupki chińskie, dlaczego nie warto ich jeść

Zupki chińskie, dlaczego nie warto ich jeść

Autor: Klaudia Ocieplik
0 komentarze

Zupki chińskie są częstym przysmakiem studentów, jednak nie tylko. Wiele osób przynajmniej raz w życiu zjadło ten niezdrowy, ale smaczny przysmak. Co znajduje się w takich zupkach i dlaczego nie warto sięgać po taki posiłek przygotowany na szybko?

Zupki chińskie – duża zawartość soli

Dzienna dawka soli, jaką możemy spożyć, to jedynie sześć gramów. A zupki chińskie mają wiele więcej soli, niż wynosi zalecana dawka. W jednej takiej zupce jest aż osiem gramów soli. To oznacza, że jedząc jedną zupkę, przekraczamy dzienną dawkę. A przecież sól znajduje się również w innych produktach spożywczych. Nadmiar soli w organizmie zaburza pracę gospodarki wodnej, przez co może dojść do nadmiaru wody w organizmie, a to prowadzi do zwiększenia się masy ciała i powstawania cellulitu wodnego.

Zupki chińskie – tłuszcze trans

Tłuszcze trans, którego zupki chińskie mają w sobie wiele, są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Wpływają one negatywnie niemal na wszystkie procesy biologiczne, przez co zaburza się praca całego organizmu. Przyczyniają się one do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, szczególnie układu sercowo-krążeniowego oraz nowotworów. Na zupki chińskie szczególnie powinny uważać kobiety, ponieważ duża ilość spożywanych tłuszczy trans zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

Zupki chińskie – dodatki smakowe

W zupkach chińskich znajduje się wiele dodatków smakowych, które nie mają dobrego wpływu na nasze zdrowie. W wielu przypadkach w nadmiarze mogą prowadzić do otyłości i pojawienia się różnego rodzaju skutków ubocznych.

 

You may also like