Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

Niniejszy artykuł pod tytułem Koronawirus – wszystko co musisz wiedzieć nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Koronawirus – wszystko co musisz wiedzieć należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Kupując w okresie zimowym ogórki trzeba pamiętać, aby dokonać zakupu kiszonych ogórków a nie kwaszonych. Dlaczego? Kiszenie w odróżnieniu od kwaszenia jest naturalnym procesem fermentacji mlekowej przez bakterie mlekowe.

Walory kiszonych ogórków

Ogórki kiszone znane są od czasów starożytnych. Doceniali je faraonowie i cesarze rzymscy. Atuty tych produktów:
– są produktem lekkostrawnym
– stanowią naturalny probiotyk
– oczyszczają organizm z toksyn
– wzmacniają odporność
– wspomagają odchudzanie
– obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu
– zawierają witaminy: z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo
– wspomagają trawienie, florę bakteryjną jelit

Przeciwwskazania

Należy pamiętać o tym, że ogórki kiszone zawierają sód. Kto powinien się wystrzegać spożywania ogórków kiszonych?
– osoby, które cierpią na nadciśnienie krwi
– chorzy na wrzody żołądka
– ci, którzy zmagają się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego

Ogórki kiszone smakują wybornie, jako danie oraz jako dodatek.