Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

2020.01.16

0 minut i 49 sekund

Zdjęcie stockowe

Kupując w okresie zimowym ogórki trzeba pamiętać, aby dokonać zakupu kiszonych ogórków a nie kwaszonych. Dlaczego? Kiszenie w odróżnieniu od kwaszenia jest naturalnym procesem fermentacji mlekowej przez bakterie mlekowe.

Walory kiszonych ogórków

Ogórki kiszone znane są od czasów starożytnych. Doceniali je faraonowie i cesarze rzymscy. Atuty tych produktów:
– są produktem lekkostrawnym
– stanowią naturalny probiotyk
– oczyszczają organizm z toksyn
– wzmacniają odporność
– wspomagają odchudzanie
– obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu
– zawierają witaminy: z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo
– wspomagają trawienie, florę bakteryjną jelit

Przeciwwskazania

Należy pamiętać o tym, że ogórki kiszone zawierają sód. Kto powinien się wystrzegać spożywania ogórków kiszonych?
– osoby, które cierpią na nadciśnienie krwi
– chorzy na wrzody żołądka
– ci, którzy zmagają się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego

Ogórki kiszone smakują wybornie, jako danie oraz jako dodatek.