W czym transportować jedzenie? Opakowania w gastronomii

Niniejszy artykuł pod tytułem Koronawirus – wszystko co musisz wiedzieć nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Koronawirus – wszystko co musisz wiedzieć należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Coraz więcej firm cateringowych decyduje się na wprowadzenie dla swoich klientów opcji dań na wynos. W czym transportować jedzenie? Jakie opakowania są najpopularniejsze w gastronomii? Zapraszamy do lektury!

W czym transportować dania na wynos?

Jako opakowania do dań na wynos mogą posłużyć biodegradowalne pojemniki, tzw. lunch boxy. W zależności od preferencji mogą one być niedzielone lub dzielone na kilka części, w których można przechowywać odrębne elementy potrawy. Inny sposób na transport dań na wynos to kartony, rozwiązanie to sprawdza na przykład przy daniach typu pizza.

W czym transportować ciasta?

Do transportu ciast i innego rodzaju wypieków najlepiej nadają się specjalne papierowe kartony na ciasto. Opakowania te są sztywne i zawierają w środku półpergamin, który oddziela wyroby cukiernicze od ścian pudełka i zapewnia mu dodatkową ochronę. W tego typu opakowaniach można transportować zarówno ciasta w całości, jak i sprzedawane na kawałki. Inny sposób to plastikowe zamykane pojemniki cukiernicze lub aluminiowe foremki, dostosowane pod względem wymiarów do rozmiarów wypieku.

Jak transportować potrawy w formie płynnej?

Potrawy w formie płynnej, takie jak ciepłe zupy, czy koktajle, należy transportować w jednorazowych, zamykanych miskach. Opakowania te są biodegradowalne i można ich używać w różnych temperaturach i warunkach. Dobre opakowanie to takie pudełko, które rozprowadza temperaturę po całym pudełku i nie powoduje parowania wieczka. Do transportu płynnych sosu używane są najczęściej przezroczyste plastikowe pojemniki, o pojemności od 30 do 100 ml.

Bogata oferta dla gastronomii od firmy Akar

Szukasz profesjonalnego dostawcy jednorazowych opakowań dla firm gastronomicznych? Wypróbuj ekologiczne opakowania papierowe, kubki papierowe, plastikowe i foliowe w ofercie firmy Akar to najwyższa jakość obsługi, usług i produktów. Wśród produktów tego dostawcy można znaleźć różnorodne materiały opakowaniowe dedykowane przede wszystkim firmom cateringowym, hurtowniom, punktom detalicznym i sklepom spożywczym. Na opakowania możesz nanieść spersonalizowane nadruki, by stworzyć z nich praktyczne i ekologiczne nośniki reklamowe dla Twojej firmy!