Właściwości zdrowotne jabłek

2019.12.16

0 minut i 52 sekundy

Zdjęcie stockowe

Powszechnie dostępne jabłka często są niedoceniane. Sięgamy po owoce egzotyczne szukając w nich witamin. Jabłko zawiera wszystkie poszukiwane substancje.

Zalety jabłek

Jabłko jest cennym owocem ze względu na swoje walory prozdrowotne:
– Jabłka sycą, bo zawierają błonnik
– Zmniejszają łaknienie i wspomagają odchudzanie
– Oczyszczają organizm z toksyn
– Poprawiają przemianę materii
– Chronią przed zaparciami
– Zawierają witaminy: C, A, K, magnez, fosfor, wapń
– Poprawiają pracę serca z uwagi na posiadany potas
– Jedynie zjedzone w nadmiarze skutkują wzdęciami i bólami brzucha

Warto wiedzieć

Jest stare porzekadło „Zjedz jedno jabłko dla urody a drugie dla zdrowia” . Najlepiej jeść jabłka:
– Umyte, surowe ze skórką
– Jabłka pieczone lub gotowane z odrobiną cynamonu
– Można stosować napar ze skórek jabłek jako środek do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych
– Łyżeczka octu jabłkowego wspomaga trawienie
– Dieta jabłkowa oczyszcza organizm, zbija wagę

Jedz i delektuj się smakiem jabłek!