Właściwości zdrowotne jabłek

Niniejszy artykuł pod tytułem Koronawirus – wszystko co musisz wiedzieć nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Koronawirus – wszystko co musisz wiedzieć należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Powszechnie dostępne jabłka często są niedoceniane. Sięgamy po owoce egzotyczne szukając w nich witamin. Jabłko zawiera wszystkie poszukiwane substancje.

Zalety jabłek

Jabłko jest cennym owocem ze względu na swoje walory prozdrowotne:
– Jabłka sycą, bo zawierają błonnik
– Zmniejszają łaknienie i wspomagają odchudzanie
– Oczyszczają organizm z toksyn
– Poprawiają przemianę materii
– Chronią przed zaparciami
– Zawierają witaminy: C, A, K, magnez, fosfor, wapń
– Poprawiają pracę serca z uwagi na posiadany potas
– Jedynie zjedzone w nadmiarze skutkują wzdęciami i bólami brzucha

Warto wiedzieć

Jest stare porzekadło „Zjedz jedno jabłko dla urody a drugie dla zdrowia” . Najlepiej jeść jabłka:
– Umyte, surowe ze skórką
– Jabłka pieczone lub gotowane z odrobiną cynamonu
– Można stosować napar ze skórek jabłek jako środek do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych
– Łyżeczka octu jabłkowego wspomaga trawienie
– Dieta jabłkowa oczyszcza organizm, zbija wagę

Jedz i delektuj się smakiem jabłek!