Kiszona kapusta na zdrowie

2020.04.27

0 minut i 45 sekund

Zdjęcie stockowe

Kiszona kapusta zawiera bardzo cenne składniki mineralne oraz witaminy, które wspomagają zdrowie i urodę.

Cechy zdrowotne kiszonej kapusty

Kiszona kapusta posiada cenne właściwości prozdrowotne:

  • Jest naturalnym probiotykiem
  • Wzmacnia odporność organizmu
  • Utrzymuje prawidłową masę ciała
  • Wspomaga odchudzanie
  • Poprawia trawienie i oczyszcza organizm
  • Jest źródłem witaminy C, E i błonnika
  • Zawiera składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, selen, cynk, siarka, mangan
  • Warunkuje odpowiedni stan skóry, bierze udział w syntezie kolagenu,
  • Wspomaga wchłanianie żelaza
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe

Potrawy z kiszonej kapusty

Kapusta kiszona może stanowić samodzielne danie oraz być dodatkiem do innych potraw. Najczęściej jest to:

  • kapuśniak, bigos
  • różne rodzaje surówek
  • placki z kiszonej kapusty
  • gołąbki z kiszonej kapusty
  • krokiety, pierogi

Jedynie w przypadku zjedzenie zbyt dużej ilości kapusty mają miejsce niedogodności układu pokarmowego, gazy i wzdęcia.