Kiszona kapusta zawiera bardzo cenne składniki mineralne oraz witaminy, które wspomagają zdrowie i urodę.
Cechy zdrowotne kiszonej kapusty
Kiszona kapusta posiada cenne właściwości prozdrowotne:
- Jest naturalnym probiotykiem
- Wzmacnia odporność organizmu
- Utrzymuje prawidłową masę ciała
- Wspomaga odchudzanie
- Poprawia trawienie i oczyszcza organizm
- Jest źródłem witaminy C, E i błonnika
- Zawiera składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, selen, cynk, siarka, mangan
- Warunkuje odpowiedni stan skóry, bierze udział w syntezie kolagenu,
- Wspomaga wchłanianie żelaza
- Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Potrawy z kiszonej kapusty
Kapusta kiszona może stanowić samodzielne danie oraz być dodatkiem do innych potraw. Najczęściej jest to:
- kapuśniak, bigos
- różne rodzaje surówek
- placki z kiszonej kapusty
- gołąbki z kiszonej kapusty
- krokiety, pierogi
Jedynie w przypadku zjedzenie zbyt dużej ilości kapusty mają miejsce niedogodności układu pokarmowego, gazy i wzdęcia.