Warto mieć świadomość, że bieganie jest nie tylko doskonałym sposobem na lepsze zdrowie, ale również redukcję stresu czy zbędnych kilogramów. Dieta przy uprawianiu wspomnianego sportu ma zdecydowanie większe znaczenie, niż mogłoby się wydawać.
Odpowiednia ilość węglowodanów
Nie wszyscy biegacze wiedzą, że węglowodany są prawdziwym paliwem w sportach wytrzymałościowych. Nie tylko chronią przed ewentualnym przetrenowaniem, ale również umożliwiają na osiąganie zdecydowanie lepszych wyników. Węglowodany powinny stanowić od 50 do 60% kaloryczności całej diety.
Co powinno się zjeść przed treningiem biegowym?
Rekomendowane jest, by węglowodany znajdowały się w okresie okołotreningowym. Do zdecydowanie najbardziej popularnych przekąsek należy zaliczyć suszone daktyle, banana czy bułeczkę z miodem. Warto także zachować odstęp od 30 do 40 minut między posiłkiem, a planowanym treningiem. Można w ten bardzo prosty sposób zapobiec ewentualnym dolegliwościom żołądkowo-jelitowym w trakcie biegu.