Strona główna Diety Dieta w skokach narciarskich

Dieta w skokach narciarskich

Autor: livero.pl
0 komentarze

Dieta skoczka narciarskiego musi składać się z bardzo odżywczych posiłków. Są one urozmaicone i dostosowane indywidualnie do każdego sportowca.

Cechy diety skoczka narciarskiego

W żywieniu skoczka narciarskiego niezwykle ważna jest podaż węglowodanów. Zapewniają one:
 energię, która jest konieczna do prowadzenia ćwiczeń i treningów.
 zapobiegają procesom katabolizmu
 dieta uwzględnia węglowodany złożone, które pochodzą z produktów pełnoziarnistych, makaronów, pieczywa razowego niełuskanego ryżu czy ziemniaków.

Dieta w skokach narciarskich

Zestaw żywieniowy dla skoczka

W menu skoczka powinny  znajdować się jak najmniej przetworzone produkty, wyeliminowane zaś muszą być antyodżywcze produkty np. cukier. Skoczkowie stosują niskokaloryczne diety.  Posiłki składają się więc:

 z warzyw,
 ryb i mięsa dobrej jakości
 jaj, masła, oleju kokosowego, oliwy z oliwek
 owoców oraz bezglutenowych zbóż

Cała prawda o diecie 1000 kalorii!

Posiłki dla skoczków nie są skomplikowane. Posiadają odpowiednią wartość odżywczą, są smaczne i lekkostrawne.

You may also like