Dieta w skokach narciarskich

2020.01.14

0 minut i 46 sekund

Zdjęcie stockowe

Dieta skoczka narciarskiego musi składać się z bardzo odżywczych posiłków. Są one urozmaicone i dostosowane indywidualnie do każdego sportowca.

Cechy diety skoczka narciarskiego

W żywieniu skoczka narciarskiego niezwykle ważna jest podaż węglowodanów. Zapewniają one:

  • energię, która jest konieczna do prowadzenia ćwiczeń i treningów.
  • zapobiegają procesom katabolizmu
  • dieta uwzględnia węglowodany złożone, które pochodzą z produktów pełnoziarnistych, makaronów, pieczywa razowego niełuskanego ryżu czy ziemniaków.

Zestaw żywieniowy dla skoczka

W menu skoczka powinny  znajdować się jak najmniej przetworzone produkty, wyeliminowane zaś muszą być antyodżywcze produkty np. cukier. Skoczkowie stosują niskokaloryczne diety.  Posiłki składają się więc:

  • z warzyw,
  • ryb i mięsa dobrej jakości
  • jaj, masła, oleju kokosowego, oliwy z oliwek
  • owoców oraz bezglutenowych zbóż

Posiłki dla skoczków nie są skomplikowane. Posiadają odpowiednią wartość odżywczą, są smaczne i lekkostrawne.