Dieta skoczka narciarskiego musi składać się z bardzo odżywczych posiłków. Są one urozmaicone i dostosowane indywidualnie do każdego sportowca.
Cechy diety skoczka narciarskiego
W żywieniu skoczka narciarskiego niezwykle ważna jest podaż węglowodanów. Zapewniają one:
- energię, która jest konieczna do prowadzenia ćwiczeń i treningów.
- zapobiegają procesom katabolizmu
- dieta uwzględnia węglowodany złożone, które pochodzą z produktów pełnoziarnistych, makaronów, pieczywa razowego niełuskanego ryżu czy ziemniaków.
Zestaw żywieniowy dla skoczka
W menu skoczka powinny znajdować się jak najmniej przetworzone produkty, wyeliminowane zaś muszą być antyodżywcze produkty np. cukier. Skoczkowie stosują niskokaloryczne diety. Posiłki składają się więc:
- z warzyw,
- ryb i mięsa dobrej jakości
- jaj, masła, oleju kokosowego, oliwy z oliwek
- owoców oraz bezglutenowych zbóż
Posiłki dla skoczków nie są skomplikowane. Posiadają odpowiednią wartość odżywczą, są smaczne i lekkostrawne.